Konkurs na Najlepszą Nalewkę Galicji 2014

W tym roku po raz kolejny Stowarzyszenie Unia Przedsiębiorczych w ramach międzynarodowej imprezy Karpackie Klimaty organizuje Zakątek Rozmaitości Galicyjskich, w trakcie którego m.in organizowany jest konkurs na Najlepszą Nalewkę Galicji. W ubiegłym roku tytuł Najlepszej Nalewki Galicji zdobyła „Porterówka” Pana Artura Janasa.

Najlepsza Nalewka Galicji 2013 Artur Janas

Nalewka… to nie jest jakaś tam mieszanina spirytusu, wody, cukru i soku, nalewka to element historii, tradycji, obyczaju, to czysto polski trunek związany ściśle z myślistwem, kulturą dworską, szlachectwem. Pierwotnie nalewka była lekarstwem na wszelkie dolegliwości, zapobiegała chorobom i leczyła je. Był to szlachetny i cenny trunek sporządzony z dostępnych ziół, korzeni, przypraw, owoców, miodu, zalany własnym destylatem. Nalewka towarzyszyła myśliwemu w kniei, rycerzowi w polu, nalewką wznoszono toasty po udanym polowaniu jak i wzmacniano siły po trudach wielogodzinnych pogoni za zwierzem. Dziś widzimy renesans tradycyjnej nalewki, ludzie posługujący się rozumem nie chcą już „cudownych” suplementów diety, chcą wiedzy, mądrości naszych przodków, a wiedza ta tkwi w dobrej nalewce, wypita idzie do głowy, rozjaśnia umysł, poprawia humor, wzmacnia witalność. Nalewka to najlepszy sposób na zamknięcie niczym dżina w butelce drogocennych – leczniczych właściwości wielu ziół i owoców, które można w każdej chwili wyciągnąć ze spiżarni i zastosować. – mówi Tadeusz Gajewski przewodniczący kapituły konkursowej.

Regulamin-konkursu-na-Najlepszą-Nalewkę-Galicji-2014 (wraz z kartą zgłoszenia)